Uncategorized

The Gorgeous Blogger

Kirjoitan Blue_Hillin mielestä ”jännää luettavaa”, joten hän päätti haastaa minut vastailemaan muutamiin esittelykysymyksiin blogini luonteesta.

1. Milloin aloitit blogisi?

Kauhean vaikeita kysymyksiä… Mythopoeian starttihetki on hieman epäselvä. Kirjoittelin alun alkaen blogimerkintöjä Roolipelit.net:n palveluun, mutta se oli niin kankea, että päätin lopulta loikata WordPressin puolelle. (Ja onneksi loikkasin, koska Roolipelit.net:n blogipalvelu kaatui joitakin kuukausia myöhemmin sivuston päivityksen yhteydessä. Siinä haihtuivat blogimerkinnät eetterin syövereihin.) Uudelleenjulkaistut-kategorian sisältö on siis ensimmäisen kerran julkaistu Roolipelit.net:ssä. Pientä laaduntarkkailua tässä siirtovaiheessa tapahtui, koska muistelen julkaisseeni Roolipelit.net:ssä jotain 33 blogausta, mutta Mythopoeian puolelta löytyy vain 27 uudelleenjulkaisua. Näistä vanhin (Uskomaton mahalasku) näkyy olevan tammikuulta 2006, jonka olen uudelleenjulkaissut Mythopoeissa elokuussa 2008. Ensimmäinen nimenomaisesti Mythopoeissa julkaistu blogaus on… (hetki pieni, pitää etsiä) syyskuulta 2008 (Hahmopelejä).

2. Mistä kirjoitat blogissasi, mitä kaikkea se käsittelee?

Esittelysivulla kerron, että ”keskityn tutkimaan tarinankerronnallisuuden keinoja ja muotoja eri medioissa ja yksittäisissä taideteoksissa”. Näin kolmen vuoden retrospektiivillä pystyn täsmentämään, että harrastuksistani ja opinnoistani johtuen etusijalla ovat olleet roolipelit ja Raamatun kertomusten ilmentyminen eri medioissa.

3. Mikä seikka tekee blogistasi erityisen verrattuna muihin?

Jotta tähän vertailukysymykseen voisi vastata, niin pitäisi varmaan tuntea paremmin muiden kirjoittamia blogeja. Varmaan se on tuo strukturalistinen analyysi, joka erottaa muista. En ole niinkään kiinnostunut selittämään fiiliksistäni milloin minkäkin asian äärellä, vaan siitä, mistä ne fiilikset johtuvat.

4. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?

Aina vain vaikeampia kysymyksiä. En tiedä.

Varmaan se oli ajattelemisen tarve. Piti päästä pohtimaan roolipelikulttuuriin liittyviä asioita ja kirjoittaminen on hyvä tapa selventää ajatuksiaan. Kun nykyään tuo verkkojulkaiseminen on niin helppoa, niin ajattelin sitten, että laitetaan pohdinnat muidenkin nähtäväksi. Parhaimmillaan joku voisi jopa innostua kommentoimaan ja näin jeesaamaan minua pohdinnoissani. Joku voisi jopa saada oman oivalluksen minun tekstejäni lukiessaan.

Olen aina ajoittain joutunut miettimään, että missä menee blogiviestin ja foorumiketjun aloituksen raja. Olen seurannut sellaista hataraa ohjenuoraa, että jos oikeasti haluan kuulla muiden mielipiteitä eli etupäässä kysyä muilta, niin foorumi on oikea valinta (esim. Sääntökirja on työkalupakki?). Jos taas haluan selventää omia ajatuksiani, niin blogi toimii paremmin. Rajanveto on epäselvää, koska totta kai blogauksiinkin odotetaan lukijoiden kommentteja. Jos en niitä tahtoisi, niin joko sulkisin kommenttimahdollisuuden tai todennäköisemmin olisin blogaamatta.

5. Mitä haluaisit muuttaa blogissasi?

En välittömästi mitään. Lähinnä tulee pohdittua, että onko blogissani riittävän selkeä aiherajaus. Kategoriat kun ovat verrattain irrallaan toisistaan ja voin kuvitella, että harvaa lukijaa kiinnostaa sekä narratiivinen teologia että tarinankerronta roolipelissä. Toisaalta taas olisin voinut julkaista monet roolipelimerkinnöistäni myös Efemeros-projektiblogissani.

Tähän mennessä olen siis tyytynyt kategoriajaotteluun, jolloin kustakin aiheesta kiinnostuneet voivat seurata vain siihen kategoriaan meneviä viestejä. Toisaalta voisin kuvitella jatkossa lohkaisevani vielä yhden blogin lisää, jonne siirtäisin teologian ja tulevat pohdiskeluni opettamisesta, opettajuudesta ja koulusta (valmistun näet tänä keväänä uskonnonopettajaksi). Pidän selkeää jaottelua hyveenä, koska itse arvostan asiablogeja huomattavasti enemmän kuin henkilöblogeja.

Palkinto kiertämään

Tähän Gorgeous Blogger -juttuun näyttää liittyvän, että kysymyksiin vastattuaan kirjoittaja haastaa kiertokirjemeiningillä jonkun toisen blogaajan vastaamaan samoihin kysymyksiin. Palkintoketjussa minun edelläni ovat Blue_Hill ja Jasca, jotka ovat jo ehtineet palkita varsin monta roolipeliblogaajaa. (Palkinnonhan voisi toki antaa mille tahansa blogille, mutta en käytännössä seuraa muita kuin roolipeliblogeja.) Voisin omasta puolestani palkita ennen muuta Ville Vuorelan Burger’s Notebookin tai Eero Tuovisen Game Design is About Structure -blogin. Nämä ovat sellaisia blogeja, joita aktiivisesti seuraan ja sellaisia blogaajia, joilla on usein minua kiinnostavaa sanottavaa. Olen kuitenkin täysin varma, ettei kumpikaan herroista oikeasti rupea tällaiseen kiertokirjemeininkiin vastaamaan, joten turha heitä on tällaisella edes häiritä.

Jäljelle jäävistä vaihtoehdoista valitsen Jukka Särkijärven blogin Worlds in a Handful of Dice. Hän on aktiivinen roolipeliblogaaja, jolla on usein vahvoja mielipiteitä ja joskus jopa tuoretta skeneuutisointia. Lähestymistapamme roolipelikulttuuriin ovat hieman erilaiset, mutta se on ainakin minun puoleltani ainoastaan täydentävää erilaisuutta. Worlds in a Handful of Dice on (englanninkielisyytensä ansiosta) uskoakseni myös luetuin kotimainen roolipeliblogi. Särkijärven blogi on tosin jo palkittu edellisessä satsissa, mutta olkoon tämä nyt sitten osoitus skenen laajasta tunnustuksesta hänen blogaamisensa erinomaisuudesta.

Muisti palaa pätkittäin: Laitetaanpa palkinto myös Tommi Branderin asiapitoiselle Cogito, ergo ludo -roolipeliblogille. Branderin viimeisin blogimerkintä on viime heinäkuulta, mutta ehkä tämmöisillä palkinnoilla härkkiminen saisi hänet aktivoitumaan ja jatkamaan hyvien blogimerkintöjen kirjoittelemista.

3 vastausta artikkeliin “The Gorgeous Blogger

  1. Katos, täälläkin tägätty. En ole ihan varma kuinka onnistuin missaamaan, kun tilaan tämän RSS-syötettä ja WordPressin pitäisi ihan itsekin hälyttää mua kun joku linkkaa. Teknologia pettää.

    Kiitän tunnustuksesta, joskin tietääkseni Burgerin blogin lukijamäärät ovat ihan eri suuruusluokassa kuin omani.

    No, vastasin jo pari päivää takaperin osana uutispostausta ja blogini kuoleman kiistämistä: http://nitessine.wordpress.com/2011/04/07/sign-of-life/

    1. ”Kiitän tunnustuksesta, joskin tietääkseni Burgerin blogin lukijamäärät ovat ihan eri suuruusluokassa kuin omani.”

      Epäilemättä, mutta minä puolestani en pidä Vuorelan blogia roolipeliblogina. Tämä ihan siitä syystä, että siellä on loppujen lopuksi aika harvakseltaan roolipelimerkintöjä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s