About Mythopoeia

Blessed are the legend-makers with their rhyme
of things not found within recorded time.

Mythopoeia on blogini, jossa keskityn tutkimaan tarinankerronnallisuuden keinoja ja muotoja eri medioissa ja yksittäisissä taideteoksissa. Luonnollisesti pääpaino on roolipeleissä, koska kyse on tärkeimmästä harrastuksestani. Toisaalta taas narratiivinen teologia saa myös runsaasti huomiota, koska opiskelen aihetta Helsingin yliopistossa. Tarinankerronnallisuus muissa medioissa – näyttämötaiteissa ja kirjallisuudessa – saa huomiota osakseen aina silloin, kun satun näitä seuraamaan ja keksin aiheesta jotain näppärää sanottavaa. Narratiivisuus ja tarinat siis noin ylipäänsä ovat aika isolla saralla elämässäni ja ajattelussani.

Joka tapauksessa, erottelen merkinnät selkeästi eri kategorioihin, joten mikä ikinä satunnaista lukijaa sattuisikaan kiinnostamaan, hän voi kategorian valitsemalla keskittyä vain tiettyihin kirjoituksiini.

Blogin nimi on J.R.R. Tolkienin kehittämä termi (ja runo), jolla tarkoitetaan fiktiivisen mytologian luomista ja/tai perinteisten myyttisten teemojen ja arkkityyppien käyttämistä tarinoissa. Luodut fiktiiviset maailmat ja tarinat eivät siis perustu yksinomaan kirjoittajien mielikuvitukseen, vaan rakentavat tietoisesti traditionaalisten mytologioiden varaan. Tämä sitoo blogini aihepiirit yhteen: Luodessani ja tulkitessani tarinoita tunnustan ehdottomasti arkkityyppien tehokkuuden alkuvoimaisen tarinankerronnan kannalta ja symbolien merkityksen maailmankuvan ja elämänkatsomuksen muodostamisen kannalta.

– Sami Koponen
Yhteystiedot